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July 9, 2019

Alderwoman Cara Spencer
Board of Aldermen

Room 230, City Hall

St. Louis, MO 63103

Re: Airport Privatization
Dear Alderwoman Spencer:

I have received your letter dated July 2, 2019 requesting my opinion on two
important subjects. You ask whether the approval of the Board of Aldermen is necessary
in order to "privatize" St. Louis Lambert International Airport. And you ask by what
authority did the Board of Estimate and Apportionment enter into a consultant agreement
that allows for payment of the consultants' fees from the proceeds of a potential
privatization contract. Let me address both.

First, "privatization" of the Airport would consist of the City entering into a
contract wherein the City would lease the property that now constitutes the Airport,
together with other contracts transferring certain rights that the City possesses to operate
an airport to one or more private companies. Any official seeking to make a contract on
behalf of the City of St. Louis needs to find authority to make the proposed contract. In
so far as leasing the Airport property is concerned §18.08.060 of the City Code requires
that all leases of Airport property and facilities that exceed three years must be approved
by the Board of Aldermen by ordinance. Certainly any privatization of the Airport would
require a lease that exceed three years. And, as [ have said, other contracts will be
necessary. I am unaware of any provision of law, whether it be by statute, charter, or
ordinance, that delegates the power to make the additional contracts that would be
required to privatize the Airport to any official or employee of the City. Therefore that
power needs to be delegated to such an official by the Board of Aldermen, the City's
governing body. (The Board itself is forbidden to make a contract itself by Article XXV,
§9 of the Charter.) See McQuillin, The Law of Municipal Corporations (3rd ed.) 2017
§29.20: "In the absence of statutory or charter provisions in regard to who shall enter into
a certain kind of a contract in behalf of a municipality, the council may designate and



authorize the officer or employee, by ordinance or resolution, to make the contract."
Therefore, the adoption of an ordinance by the Board of Aldermen authorizing a City
official to make the necessary contracts on behalf of the City is a prerequisite to
privatization.

Second, it is not accurate to say that the Board of Estimate and Apportionment
entered into the consultant agreement with the contingent fee provision nor is it accurate
to say that the Board of Aldermen approves all City contracts. In fact, | made the
contract on behalf of the City with the consultants. Idid so under the authority of the
ordinance codified as §3.97.010 of the City Code. That provision authorizes the directors
of all City departments to make contracts for professional services, including those
provided by consultants, attorneys, and financial advisors, which are related to the
operation of the department. I engaged the consultants to provide the analysis that would
assist me in drafting bills to authorize the privatization of the Airport and drafting and
negotiating the contracts that would be authorized by the ordinances if the Board of
Aldermen should adopt those ordinances. Drafting ordinances and negotiating contracts
are, of course, generally recognized as within the purview of a city's lawyer. I recognize
that there are other departments of the City government that might plausibly lay claim to
the authority to negotiate these contracts on behalf of the City, but the Charter confers
upon the Mayor the power to decide all questions between officers as to their relative
powers and duties, see Art. VIII, §11 of the Charter, and the Mayor decided that I should
exercise this responsibility in this instance, at least. As for the contingent fee to be paid
the consultants, section 3.97.020 of the Code authorizes such fees if recommended and
approved by a selection committee, and such a committee did so in this instance. The
role of the Board of Estimate and Apportionment in the process comes to it by virtue
rules and regulations adopted by the Board of Public Service pursuant to §3.97.050 of the
Code, which rules and regulations provide for Board of Estimate and Apportionment
approval of such contracts. Finally, I can tell you that most City contracts are not
approved by the Board of Aldermen.

I trust that [ have answered your questions adequately. Please let me know if you
have any other questions.

Very truly yours,
Julian L. Bush

City Counselor
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